15.1.2016

7 syytä suosia kasvisruokaa

Lihansyönti vaikuttaa yllättävän moneen asiaan, joista suurin osa ihmisistä ei näytä olevan edes tietoisia. On mun mielestä aika hälyttävää, että lihan vaikutuksista luontoon vaietaan - niin tehtiin myös Pariisin ilmastokokouksessa, vaikka ruokavalion muutos olisi paras muutos maapallomme kannalta. Karkeasti sanottuna nimittäin yli puolet ihmisen hiili- ja vesijalanjäljestä koostuu ainoastaan nauttimastamme ruoasta. On tutkittua, että kasvisruoka kuluttaa moninkertaisesti vähemmän luontoa kuin lihan säilyttäminen ruokalautasella, vaikka söisi pelkästään vaikkapa kiinalaista soijarouhetta. Tässäpä siis muutama fakta, jotka ovat oivia syitä suosia enemmän kasvisruokaa! :-)

falafeltortillat

Kasvisruoka on pääosin edullisempaa. Vaikka soijarouheen kilohinta näyttää kaupan hintalapussa hitusen kalliimmalta kuin jauheliha, tulee soijapohjainen vaihtoehto kuitenkin halvemmaksi päätyessään lautaselle - esimerkiksi mun käyttämä soijarouhe maksaa alle 4€ 500g:n pussissa, jolloin kilohinnaksi tulee vajaa 8€. Soijarouheeseen kuitenkin lisätään tilavuutensa verran vettä, joka tarkoittaa pussia kohden noin litraa. Yhdestä pussista tulee siis 1500g valmista "lihankorviketta", mikä tarkoittaa, että kilohinnaksi jää vain 1,33€.
Toki kasvissyöjäkin voi elää kalliisti ostamalla valmistuotteita, vegejuustoja tai seitanpihvejä, mutta arkiruokaa valmistamalla kasvispohjainen vaihtoehto tulee todellakin halvemmaksi.

Lihan tuotanto saastuttaa luontoa enemmän kuin liikenne. Esimerkiksi yksityisautoilun vähentäminen on toki todella hyvä ajatus ilmaston kannalta, mutta helpommin sen tekisi yksinkertaisella muutoksella lautasella.

Syövän riskisi laskee. Lihan on jo pitkään tiedetty olevan iso karsinogeeni eli syövälle altistava asia, jonka Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos luokittelee samaan haittaluokkaan kuin tupakan, asbestin ja dieselhöyryt.

Elät pidempään. Kasvissyöjä elää jopa 9 vuotta sekasyöjää pidempään elintapojensa ansiosta. Kasvispainotteisella ruoalla myös diabeteksen riski alenee.

vegaaninen tofu-kasviswokki

Et tue eläinten huonoa kohtelua. Yhdenkään popsimasi porkkanan tai soijasuikaleen vuoksi ei ole teurastettu yhtäkään tuotantoeläintä. Vaikka joka tuotantotilalla asiat eivät olekaan niin huonosti kuin mediassa annetaan ymmärtää, niin voit ainakin olla sataprosenttisen varma, ettei kukaan tai mikään ole kärsinyt ruokasi vuoksi syödessäsi kasvisruokaa. Harvemmin Atrian jauhelihapaketista saat selville, onko eläin kuollut hyvissä vai huonoissa olosuhteissa.

Lautasellesi ei päädy ikäviä rustoja tai jänteitä.

Taistelet omalta osaltasi maailman nälänhätää vastaan. Jopa 84% maailman nälkää näkevistä lapsista eivät saa ruokaa, koska viljelykelpoinen maapinta-ala käytetään tuolla karjan rehulle, jotta länsimaiset ihmiset saisivat lihaa ruokapöytäänsä. Jos siis lihaa ei tuotettaisi näin laajalla mittakaavalla, saataisiin lähes jokaiselle maapallon asukkaalle kasvatettua tarpeellinen määrä ruokaa hengissä pysymiseen.

vegaaniset kardemummaneliöt

Herättikö postaus ajatuksia sinussa? Keksitkö lisää syitä kasvisruokavalion puolesta? Kattavasti faktoja lihantuotannon vaikutuksesta ympäristöön löydät täältä.

14 kommenttia:

 1. Hyvä postaus :) Kyllähän kasvisruokaa syömällä tulee vaan hyvä mieli. Sekin on monelle riittävä syy. Onneksi lihan vähentäminen ruokavaliossa on jo nouseva trendi!

  annekatariina.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niinpä, mullekin hyvä olonon riittänyt pitkän aikaa kasviasyönnin syyksi, mutta otettuani selvää ehkä vähän liikaakin asioista, on kyllä pakko sanoa että tää ympäristöasia on mulle se henkilökohtaisin syy kasvisruokailuun.
   Samaa mieltä, viimein joku hyvä trendi maailmalta! ;-)

   Poista
 2. Ite jo noin vuoden kasvissyöjänä olleena sanon et se on terveyden kannalta terveellistä. Oon sairastellut vähemmän ja mun vatsaa ei enää turvota niin paljoa!

  maailmanrannikoilta.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet sanoo kyllä samaa, ja painottaa vielä sitäkin että luuli olevansa elämänsä kunnossa jo sekasyöjänä. Väärässä kuulemma olivat, kasvisruoka olikin parempi! :-)

   Poista
 3. Asia postaus! :-) Itsekkin suosin kasvisruokaa ihan kaikinpuolin, lihaa en edes pysty syömään ilman että tulee tosi tukkoinen ja paha olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Niin tuppaa käymään jos ei ole vähään aikaan syönyt lihaa - elimistö ei sulata sitä nimittäin kamalan hyvin, varsinkaan jos sitä ei oo aikoihin syönyt :-)

   Poista
 4. Oon kyllä samaa mieltä sun kanssa kaikesta, mutta jo ansaituista oikeuksista on ihan liian vaikee luopua. Ja mulla on muutenkin niin kauheen rajoittunut ruokavalio allergioiden takia, että en saisi ikinä mm. tarpeeksi proteiineja, jos jättäisin lihan pois: en saa syödä mitään palkokasveja tai kalaa...

  http://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnettäköön että nuo allergiat onkin sitten kinkkisiä tapauksia.. :/ Varsinkin kun lähes kaikki kasvipohjaiset proteiinit on nimenomaan palkokasveista.
   Jos sua kuitenkin kiinnostaa tää ympäristöasia, niin suosittelen jättämään naudanlihan pois. Naudan tuottama metaani on moninkertaisesti vaarallisempaa kuin hiilidioksidi - yksi karjalauma lämmittää ja saastuttaa ilmakehää saman verran kuin Tampereen kokoinen kaupunki. Kilo naudanlihaa on kuluttanut vuoden suihkujen verran vettä päätyessään lautaselle. Esimerkiksi riistalla, kanalla ja sialla vastaavat arvot ovat paljon pienempiä, koska niistä ei lähde märehtijöiden tapaan metaania suuria määriä.
   Kiitos ajattelemaan laittavasta kommentista Kiia, tsemppiä allergioiden kanssa! :-)

   Poista
 5. Itse en ole kasvissyöjä, mutta vegeruuassa ei kyllä ole mitään vikaakaan! :) Suosin paikallisesti tuotettua lihaa, tai vähintään kotimaista, minkä koen olevan parempi vaihtoehto lihan syönnin kannalta. Välillä tulee tehtyä "vahingossa" kasvisruokia, jotkin niistä ovat vaan niiin hyviä!

  Tosin näin talviaikaan suosin esimerkiksi espanjalaisia tomaatteja. Ulkomailta tuodut kasvikset maistuvat paremmilta ja ovat ympäristöystävällisempiä näin talvella. Kasvihuoneiden lämmittäminen pakkasilla on ihan hirmuinen energiasyöppö ja melkoisen epä ekologista. Voi kun tähän ongelmaan keksittäisiin ratkaisu niin saisi ekologisia ja kotimaisia kasviksia talvellakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot oikeessa, kasvisruoassa ei todellakaan oo mitään vikaa. Monet vaan tuntuvat olevan aika vahvasti sitä mieltä jonkun kerran maistamansa kasviskouluruoan takia :-D

   Itse en ole perehtynyt kovasti tuohon, että mikä kasvis on esimerkiksi ekologisin käyttää. Luulisin kuitenkin asian olevan juuri noin, sillä talvella täällä Suomessa on kylmä, eivätkä kasvihuonetkaan päästöttömiä ole. Lihassa tosin suuria ekologisuuseroja ei tule kotimaisen ja ulkomaisen välillä, sillä itse lihan tuotanto vaatii aina kuitenkin sitä, että sademetsää on kaadettu pelloksi ja Afrikan vähäosaisilta viedään ruoankasvatukseen kelpaavat alueet. Eläimen päästöt ovat siis aika vakioita, lentokoneella tai rahtilaivalla tuominen on häviävä päästö esimerkiksi naudan tuottaman metaanin rinnalla, jonka vuoksi uusiutuvat luonnonvarat ollaan käytetty jo vuoteen 2030 mennessä - pelottaa, voiko tällä planeetalla kohta enää elää, sillä esimerkiksi ilman sademetsiä emme saa tarpeeksi happea ja luonnon ekosysteemi muuttuu sukupuuttoon kuolevien eläinten takia.
   Kiitos asiallisesta kommentistasi :-)

   Poista
 6. Mielettömän hyvä postaus ja nämä sun ruokakuvat on niin herkullisen näköisiä! :-)

  VastaaPoista
 7. Miten ympäristöystävällistä tää sun tupakointisi on ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vertaatko tosissaan tupakoinnin ympäristöhaittoja lihantuotantoon? Tokihan tupakan viljely vaatii mm. peltopinta-alaa ja vettä viljelyyn, mutta suhteessa juurikin puhumaani lihantuotantoon haitat ovat todella pieniä. "Maailman terveysjärjestön laskelmien mukaan 300 savuketta varten on kaadettava yksi puu.", kerrotaan tupakan haittoja puivalla sivustolla. Mulla menee 10 tupakkaa päivässä, eli 300 tupakkaa menee 30 päivässä. 5-25% metsätuhoista kehitysmaissa voi pistää tupakan syyksi - 80% koko maailman metsätuhoista voi laittaa lihan syyksi. Kumpi siis on mielestäsi näiden lukujen perusteella suurempi ongelma?
   Toki tupakointi ei missään nimessä ole mikään ympäristöteko, mutta pitääkö sitä kaikilla elämän osa-alueilla aina olla ihan täydellinen? Mulle riittää se, että edes yritän omalta osaltani ajatella maapalloa, tupakka kädessä tai ei.

   Poista