7.10.2015

Onko väärin syödä lihaa?

*Tämä postaus saattaa provosoida, olla herkemmille rankkaa luettavaa ja herättää ajatuksia. Olen pyrkinyt kirjoittamaan tekstin kiihkoilematta asian suhteen, mutta koska koen tämän asian tärkeäksi itselleni, se ei välttämättä ole toteutunut. Keskustelua saa jatkaa kommenttiboksissa, tuoda omaa näkökantaansa esille ja kysyä jos jokin jäi askarruttamaan.Lihatonta lokakuuta on vierähtänyt jo viikon verran, ja tästä kasvissyöntikuukaudesta motivoituneena aion vihdoin julkaista aiheeseen liittyvää postausta. Miksi en syö lihaa? Miksi ja missä olosuhteissa koen lihan syömisen olevan väärin? Onko mielestäni muuta oikeaa vaihtoehtoa, kuin totaalikieltäytyminen lihasta?

Mä olen itse ollut vaihtelevasti kasvis- ja sekasyöjä 13-vuotiaasta lähtien, kun aloin kyseenalaistaa lihan ravitsemuksellisen tärkeyden. Vaikka tällöin mun kasvissyönti olikin aika kausikohtaista ja vanhempien kokkailusta kiinni, loi tämä pohjaa myöhemmälle ajatusmaailmalleni, joka on kehittynyt hyvin vankaksi näissä asioissa. Luin tuolloin paljon mm. Animalian artikkeleita siitä, kuinka tuotantoeläimiä kohdellaan ja millaisia matkoja niitä kuljetetaan stressaantuneina teurastettavaksi. Nämä asiat lisäsivät tietoutta julmasta tehotuotannosta, mutta suljin silmäni tältä tosiasialta, olinhan vielä melko nuori. Nyt vanhemmalla iällä en enää tahdo vältellä asiaa vaan katsoa totuutta suoraan silmiin, sillä juuri minä voin yksilönä vaikuttaa. Juuri minun valinnallani on merkitystä muiden samanhenkisten rinnalla.

Mitä nämä tehotuotannon ongelmat pitävät sisällään? Taloussanomien vuonna 2011 julkaistu kolumni tiivistää eläinten kohteluun sisältyvän julmuuden melko ytimekkäästi. Tämä julma bisnes vie eläimiltä vapauden, ilon ja luontaiset tarpeet. Esimerkiksi siat joutuvat usein makaamaan omissa ulosteissaan, vaikka possuthan todistetusti ovat hyvin siistejä eläimiä. Broilerkanat taas lihotetaan kuudessa viikossa niin isoiksi, että ihmiseen verrattuna se tarkoittaisi 120-kiloista kymmenvuotiasta. Naurettavinta ja ironisinta tehotuotannossa on se, että ihmiset tiedostavat ongelman mutta sulkevat naiivisti silmänsä todellisuudelta.

"Useimmat ihmiset eivät kohtelisi edellä mainituilla tavoilla omia lemmikkieläimiään tai edes omia "tuotantoeläimiään". Useimmat eivät ehkä halua edes tietää tai nähdä, että eläimiä kohdellaan näin. Silti useimmat ihmiset maksavat saadakseen syödä ruokaa, joka on tuotettu näin."

Jos ongelman tiedostaa, miksi asialle ei voi tehdä mitään? Jos tehotuotanto tekee surulliseksi, miksi jatkaa sen tukemista? Eihän eduskuntavaaleissakaan äänestetä omiin arvoihin sopimatonta edustajaa. Miksei näissäkin "vaaleissa" sitten voisi valita sitä omanlaista puoltaan?

Onko kasvissyönti sitten "ainoa oikea ratkaisu"? Ei minun mielestäni. Jos lihasta ei halua jostakin syystä luopua, voi siirtyä pientilan omistajien puoleen. Liha on tätä kautta hankittuna toki kalliimpaa, mutta ainakin silloin tietää eläimen eläneen paremman ja lajin luonnollisia tarpeita vastaavan elämän. Metsästäjältä taas voi ostaa riistaa, joka villinä elämisen ansiosta on varmasti elänyt hyvän elämän. Jos tällaiseen ei ole mahdollisuutta, silloin kasvisruokavalioon siirtyminen ja siinä pysyminen on taas mielestäni ainoa oikea vaihtoehto. Itse en pidä tehotuotantoa millään tapaa hyväksyttävänä, joten tällä taloustilanteella kasvissyönti vaikuttaa ainoalta oikealta vaihtoehdolta myös minulle.
 Me olemme niitä, joilta tullaan oikeutetusti kysymään: 
Mitä te teitte saatuanne tietää totuuden eläinten syömisestä?
- Jonathan Safran FoerMillaisia ajatuksia tehotuotanto ja lihansyönti sinussa herättää?
Lisää aiheesta: Animalia

10 kommenttia:

 1. Mä ajattelen tän niin, että on ok syödä sellasta, minkä takana voi arvojensa puolesta seistä. Monethan ajattelee tän niin, että poissa silmistä, poissa mielestä. Mä en ite syö kanaa ollenkaan ja lihaa todella harvoin, koska en halua sitä tuotantotapaa kannattaa. Ajatus on se, että kun syö lihaa, voi sitten syödä sitä (suomalaista) luomulihaa, jonka tuotantotapa on musta todella jees ja haluan tukea myös suomalaista tuotantoa, koska se on toki ns. normaalinakin eettisimmästä päästä tässä maailmassa. Ajattelen sen niin, että lihan syönnin ei tarvitse loppua (no eihän se tulekaan loppumaan), mutta lihaa voi syödä paljon vähemmän ja se voi olla eettisesti tuotettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - itsekin jätin kanan jo alkuvaiheessa kokonaan pois, koska sen tuotanto on näistä kaikista julminta. Naudanliha ja naudan teurastus taitaa olla eettisimmistä päästä, kun hengenlähtö tapahtuu sähkölamauttimella. Kuitenkin teurastamon ja tilan välinen matka on usein pitkä (varsinkin teurastamojen yhdistyttyä lähivuosina), josta eläin kärsii siitä huolimatta, onko se luomu vai ei. Loppujen lopuksi se on kuitenkin pieni paha siihen verrattuna, mitä tehotuotantoeläimet joutuvat kestämään koko lyhyen elämänsä ajan!

   Kiitos näkökulmasi jakamisesta :)

   Poista
 2. heh, pakko kommentoida näin "maatilan tyttönä". Mä olen itse sitä mieltä (ja puhtaasti kokemuksella) että Suomessa tuotettu liha on ihan inhimillisesti tuotettu. Toki jokainen, joka lihaa ei tahdo syödä, saa elää sen mukaisesti. On kuitenkin vähän loukkaavaa väittää että lihantuotanto "vie eläimiltä vapauden, ilon ja luontaiset tarpeet." Ymmärsin kyllä, että puhuit tehotuotannosta, mutta juuri muita tapojakaan et maininnut? Suomessa mm. luomutiloilla eläintenpito on tosi tarkkaa, ja jos tahtoo tukea tällaista lihantuotantoa, tulisi nimen omaan suosia suomalaista (luomu)lihaa. Se että kieltäydytään syömästä kokonaan lihaa, laskee myös suomalaisen lihan menekkiä eli samalla nostaa sen hintoja. Ulkomailta tulee halpaa tehotuotettua lihaa (mikä on mielestäni 100% väärin, kuten tehotuotantokin), ja se syrjäyttää suomalaista lihantuotantoa kokoajan alas. Hirveen pitkä stoori tuli tästäkin, mutta siis paras tapa olla tehotuotantoa vastaan on siis syödä 'puhdasta' suomessa tuotettua lihaa :) Jos sitä kukaan ei mielenosoituksiltaan syö, niin lopulta meillä on sitten tarjolla enää se ulkomaalainen yleensä tehotuotettu liha. Ja jos jotain tarkennuksia halutaan niin asun siis luomutilalla, jolla tuotetaan naudan lihaa. Possubisnes on Suomessakin aika julmaa että jos jotakin haluatte suosia niin nauta ja lampi on plussaa :) älkää nyt vihatko, mulle on ihan sama syöttekö lihaa vai ette, mutta pitipähän taas pitää puolia hah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tuon kannan - mainitsinkin kyllä lähitiloista! Nimenomaan nauta on paras vaihtoehto jos jotakin lihaa tahtoo syödä. En koe kuitenkaan itse Suomen tehotuotannon olevan niin "kesyä" muihin maihin verrattuna, että sitäkään kannattaisin.

   Luomussa on kyllä tarkat säädökset - ei kuitenkaan niin tarkat / tarpeeksi tiukat, etteikö julmuuksia sielläkin esiintyisi. En nyt siis tarkoita että teidän tilanne olis tällainen ns. alaluokan luomutila, vaan näin yleisesti. Se on kuitenkin ihanaa, että teillä eläimet voivat hyvin! :)

   Kysynnän ja tarjonnan laki pitää tässäkin - kuten myös esimerkiksi kasvisten - kohdalla paikkansa. Toisaalta jos ihmiset oikeasti tajuaisivat tän tehotuotantobisneksen julmuuden, niin varmasti taas luomun myynti nousisi ja siitä seuraisi hintojem mahdollinen aleneminen. Niinkuin mainitsin, itse mulla ei ole varaa opiskelijana luomuun joten mulle eettisistä syistä ainoa vaihtoehto on pysytellä kasvisruoassa!

   Kiitos sinullekin mielipiteesi esiintuomisesta :)

   Poista
 3. Animalian uutiset on laadultaan samaa kuin mv-lehden. Suosittelen etsimään tiedot muualta ja kysenalaistamaan vähän lukemaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, että pientä propagandaahan noilla sivuilla on. Olen kuitenkin lukenut myös muita "infotekstejä" aiheesta, ja kaikki ko. aiheesta kirjoitetut tekstit tukevat toisiaan kertomalla samat asiat samalla tavalla. Tämä Animalian artikkeli on kaikista lyhin ilman turhaa priiffausta tai juuri sitä propagandaa sekä kiihkoamista, vaan kertoo tilanteen faktana.

   Poista
 4. Ihmiset voisivat vähentää lihan syöntiä ja opetella syömään enemmän kasvisruokaa. Hyvä teksti!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mun mielestä on tyhmää vedota vaikkapa siihen että kasvisruoka on kallista tai vaikeaa valmistaa - esim. tofu on kilohinnaltaan samassa ellei halvemmassa hintaluokassa kuin jauheliha ja vie vähemmän aikaa valmistaa.

   Kiitos paljon! :)

   Poista
 5. Lihan syönnille ei ole mitään eettisiä perusteita. Eikä myöskään terveydellisiä, ellet satu kärsimään sellaisista allergioista ettei esim mikään kasviproteiini sovi. Se onkin sitten eri asia, että onko ihminen sellaisessa elämän tilanteessa, että on aikaa pohtia oman ruoan eettisyyttä tai laatua. Kun ymmärtää, että mikään ei oikeuta ihmistä syömään lihaa on aika helppo jättää se ruokavaliosta pois. Omat hedonistiset tarpeet hukkuu, ainakin toivon mukaan, nopeasti sen faktan alle, että jokainen tekee valinnan osallistuuko jonkin toisen elävän olennon riistoon, kipuun, ahdinkoon, teurastukseen ja vapaudenriistoon vain koska se on yhteiskunnan normi. Aina välillä on hyvä kysyä itseltään, että mitä JÄRKI perusteita löytää omalle lihansyönnille! Rakkautta kaikille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Itse asiassa lihalla on juuri päinvastaisia vaikutuksia terveyteen - se edistää syöpää varsinkin tällä tavalla kuin Suomessa kulutettuna. Kiitos kommentistasi!

   Poista